Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

it happend in 1974

καιρό έχουμε να τα πούμε ε;
αφορμή για αυτήν την επανεμφάνιση, είναι το γεγονός ότι πλησιάζουμε το μήνα Δεκέμβρη, το μήνα κατά τον οποίο αρχίζουν να εμφανίζονται οι λίστες , όχι αξιολόγησης, αλλά αυτές που μας θυμίζουν τι έγινε  κατά το έτος που κάθε φορά εκπνέει!
αυτό ισχύει για κάθε μορφή της ανθρώπινης δραστηριότητας καλλιτεχνικής και μη!
αυτή που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η μουσική βεβαίως-βεβαίως!σαν γνήσιος, όμως, παρελθοντολάγνος  που είμαι σκέφτηκα να κάνω κάτι ελαφρώς διαφορετικό:
αντί να ασχοληθώ αποκλειστικά με το τρέχον έτος, θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες επιλογές από τη μουσική δραστηριότητα του 1974, του 1984, 1994 κ.ο.κ. αυτό βέβαια θα γίνει σε συνέχειες ( ούτε φωτορομάντζο)
ξεκινάμε με το 1974!
στα καθ'ημάς, η Χούντα πέφτει, ο Καραμανλής έρχεται και η Κύπρος δέχεται την εισβολή του "Αττίλα".
στην αλλοδαπή ο πόλεμος του Βιετνάμ πλησιάζει στο τέλος του ενώ στις ΗΠΑ ξεσπάει το σκάνδαλο του Γουότεργκαίητ, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση  του Νίξον!
στα μουσικά έχει ήδη καθιερωθεί η έννοια του ροκ σταρ με τις υπερβολές, τις κραιπάλες κτλ. τα επικρατούντα είδη είναι το γκλαμ και το αρτ ροκ!

1)οι Queen αποκτούν το πρώτο τους νούμερο 1 single. δεν είναι άλλο από το "Killer Queen" μέσα από το album "Sheer Heart Attack".     

2)ο Brian Eno μετά από δύο δίσκους αποχωρεί από τους Roxy Music. έχοντας μάλιστα στο ενεργητικό του μια συνεργασία με το Robert Fripp, προχωράει ακάθεκτος στο δισκογραφικό του ντεμπούτο με το γενικό τίτλο "Here Come The Warm Jets". o Γιάννης Πετρίδης επιλέγει για σήμα των εκπομπών του στο Δεύτερο πρόγραμμα, μέσα από αυτό το album, το "On Some Faraway Beach". του το αφιερώνω λοιπόν.   

3) την ίδια χρονιά ο πολύς David Bowie απεκδύεται το glam περίβλημα και στρέφει το ενδιαφέρον του στις μαύρες μουσικές.αυτό φαίνεται και στο διπλό "David Live" lp της ίδιας χρονιάς. ακούστε το "Aladdin Sane". 

4)το ίδιο έτος οι Genesis κυκλοφορούν το διπλό "The Lamb Lies Down On Broadway" ένα δίσκο που περιέχει πολλούς λόγους να τον θυμάται κανείς! ένας απ'αυτούς είναι και το τελευταίο ντουέτο του Peter Gabriel με το Phil Collins: "Carpet Crawlers"! 

5) το 1974 κυκλοφόρησε ένας δίσκος τον οποίον άκουσα πρώτη φορά κάπου είκοσι χρόνια αργότερα..! πρόκειται για το "mirage" των Camel του Andrew Latimer!  τότε θεωρούσα πως ξεχωρίζει το "Nimrodel/The Procession/The White Rider". σήμερα εξακολουθώ να το πιστεύω!!!   

6) τη χρονιά με την οποία ασχολούμαστε ο Neil Young κυκλοφόρησε το "On The Beach", έναν πραγματικά παραγνωρισμένο δίσκο, που χρειάστηκε κάπου 30 χρόνια και να επανακυκλοφορήσει σε cd και να αποκτήσει έτσι τη θέση που του αξίζει! το κομμάτι που επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας είναι αυτό που διασκευάζει στις εμφανίσεις του και ο Lee Ranaldo:το "Revolution Blues"!    

7) τέλος το 1974 τυπώθηκαν σε βινύλιο για πρώτη φορά τα περίφημα "τραγούδια του δρόμου" του Μάνου Λοϊζου. είναι μια συλλογή τραγουδιών που είχαν γραφτεί πριν και κατά τη διάρκεια της χούντας και που η λογοκρισία δεν είχε επιτρέψει να κυκλοφορήσουν.επέλεξα το τραγούδι " ο αρχηγός" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, μουσική,φυσικά, του Λοϊζου και σε εξαίρετη ερμηνεία της Αλέκας Αλιμπέρτη! αφιερώμένο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου